ØyMerd
Den lokale oppdretteren Gratanglaks satser på erfaring fra offshorebransjen når de søker åtte utviklingstillatelser for oppdrett av laks. Oppdrettsplattformen Øymerd skal bygges i Norge og ferdigstilles og testes i Harstad. Prosjektet har en totalkostnad på 500 MNOK.
Løser næringens miljø- og arealutfordringer
Onsdag 15. november leverte nystiftede Astafjord Ocean Salmon AS søknad om åtte utviklingstillatelser for oppdrett av laks til Fiskeridirektoratet. Tillatelsene skal brukes for å utvikle, bygge og prøve ut Øymerd – en helt ny teknologi for oppdrett av laks i ytre kyststrøk. Øymerd vil gjøre tilgjengelig store arealer som ikke tidligere har vært tilgjengelig for oppdrett med eksisterende teknologi. Samtidig vil løsningen bidra til å løse næringens miljøutfordringer.
Store muligheter for norsk og nordnorsk leverandørindustri
Astafjord Ocean Salmon har det siste året samarbeidet tett med leverandørene Bemlotek og Kværner. Om søknaden innvilges skal Kværner bygge konstruksjonen på et egnet sted i Norge før den slepes nordover til Harstad for utrustning og testing ved kai. Til slutt skal den installeres på lokalitet i Troms. Øymerd er et helnorsk konsept som skaper store ringvirkninger for norske og nordnorske leverandører. Ved å bygge løsningen i Norge får vi fulgt opp prosessen nøye, og sikrer et kvalitetsprodukt.
Designet for nordnorsk oppdrettsvekst
Betongkonstruksjonen Øymerd er 10 meter høg, hvor 7.5 meter er under vann. Hver av sidene er 120 meter lang. I senter av plattformer ligger et driftsbygg i tre etasjer, og under dekk finner man lagringsplass, teknisk utstyr og fôrsiloer. Plattformen har tre separate og spesialutviklete notposer for fisk.
I tillegg skal Øymerd utstyres med et energisystem som hindrer isdannelse på dekk og langs fribord. «Vi er sikker på at det er størst vekstpotensial for oppdrettsnæringen fra Troms og nordover. Om vi skal ut på eksponerte lokaliteter må vi også ta hensyn til isproblematikk, først og fremst isdannelse fra sjøsprøyt.» sier Tore Lundberg. «I fremtiden kan Øymerd også være en løsning for mer ekstremt klima, for eksempel områder som risikerer drivis eller innfrysing» fortsetter han.
Siden betongkonstruksjonen ligger dypt i vannet vil ikke Øymerd bevege seg vesentlig på bølgene, og den øvre delen av noten er skjult av betongen. Konstruksjonen ivaretar sikkerhet for både personell, fisk og miljø. De som jobber på Øymerden kan arbeide under gode, trygge forhold. Konstruksjonen skjermer også fisken fra bølger og overflatestrøm, slik at lusepåslag kan forhindres. For å sikre god vanngjennomstrømming i den øvre delen utstyres Øymerd med et system for tilførsel av frisk vann.
Plattformen skal plasseres i ytre kyststrøk. Øymerd er designet for signifikant bølgehøyde seks meter. Siden Øymerd er plassert langt fra folk utstyres den med helikopterdekk for enkel og trygg oppbemanning ved behov. Helikopterdekket vil gi stor fleksibilitet og sikkerhet.
Teknologi fra offshorebransjen
«Øymerd er en oppdrettsplattform i betong hvor alle funksjoner knyttet til drift, vedlikehold og fôring er integrert i konstruksjonen. Det vil ikke være behov for båtoperasjoner utover forsyninger av fôr og annet driftsmateriell.» sier Atle Haug, daglig leder i Bemlotek AS. Bemlotek AS holder til i Stavanger og har utviklet konseptet Øymerd. Selv om selskapet er nytt er erfaringen lang. «Teamet vårt har vært med på mange av betongkonstruksjonene som er bygd for norsk sokkel de siste 40 årene» uttaler Haug. Med seg på laget har de Kåre Hæreid og selskapet Concrete Structures fra Oslo samt Rolf Valum og Polkonsult AS fra Tromsø. Sammen har de arbeidet med konseptet siden 2012.
En vesentlig del av designarbeidet de siste to årene er utført av Concrete Structures. «I denne konstruksjonen utnytter vi den robuste norske betongteknologien som tidligere er benyttet i Nordsjøen og i flere internasjonale prosjekter» sier prosjektleder Kåre Hæreid. «Betongen som her brukes vil være en en løsning spesialtilpasset arktiske forhold» legger medgründer Rolf Valum til.
«Dette prosjektet er det beste av to verdener» sier Tore Lundberg. «Vi har hatt stor nytte av arbeidsmetodikken fra oljebransjen, i tillegg til den dype kompetansen om betong og flytende plattformer for tøff sjø. Samtidig har nok vår lange erfaring fra både fiskeri og havbruk vært svært viktig for den endelige løsningen».
Norske leverandører i prosjektet
I tillegg til Bemlotek, Kværner og Concrete Structures har en rekke andre leverandører bidratt i utviklingen. DNV GL skal gjennomføre tredjepartsverifikasjon av Øymerd. Akvaplan-niva, Fluctus, Lift Up Akva, Akselsen (Sortland), Kuldeteknisk (Tromsø), Norlense (Fiskebøl), Vónin Refa (Finnsnes), Løvold (Bodø) og Funn (Harstad og Narvik) leverer alle sine løsninger til Øymerd. Grovfjord Mek. Verksted leverer en spesialtilpasset båt for personelltransport. Båten muliggjør sikker avlevering av personell selv i krevende sjøforhold.
«Nå må vi smøre oss med tålmodighet», sier Tore Lundberg. «I mellomtiden arbeider vi videre med detaljene i designet. Allerede etter jul skal vi teste en prototype i SINTEFs modelltank i Trondheim.»
Støtte fra Innovasjon Norge
Innovasjon Norge har støttet Bemlotek økonomisk gjennom Miljøteknologiordningen. «Konseptet hadde ikke blitt realisert uten Innovasjon Norges støtte» sier Haug. Selskapet har kommet i kontakt med oppdretterne gjennom KUPA i Harstad. «Vi syns det er veldig hyggelig at vi lykkes med å skape koblinger mellom leverandører og lokal industri.» sier Trond Slettbak, direktør i KUPA.
Bakgrunn om utviklingstillatelser:
Fiskeridirektoratet åpnet 19. november 2015 for søknader om utviklingstillatelser for oppdrett av laks. Tillatelsene er forbeholdt ny teknologi som bidrar til å løse oppdrettsnæringens miljø- eller arealutfordringer. Tillatelsene tildeles til prosjekter med høg innovasjonsgrad og som innebærer vesentlige investeringer. Ordningen med utviklingstillatelser opphørte 17. november 2017.